9 juni 2015
Karatu,
Tanzania
a
A
Het werk zit er (bijna) op
Karibu tena!
Zoals de titel al aangeeft zit mijn werk hier er bijna op. De school is helemaal klaar, omdat de kinderen nu voor een maand vakantie hebben. Ook is de regentijd klaar, dus meestal schijnt hier nu weer lekker de zon :) Kortom lekker vakantie en over het algemeen goed vakantie weer!
De afgelopen weken op school ben ik vooral bezig geweest met het testen van de kinderen. Ik heb dezelfde test afgenomen als in februari, met wat toevoegingen. Hierdoor kon ik de testen vergelijken en ook een cijfer voor het rapport geven. Mama Peter heeft de andere testen afgenomen en beoordeeld. De rapporten zijn afgelopen vrijdag uitgedeeld en waren redelijk. Doordat een aantal kinderen veel te laat op school komen of soms weken weg blijven is het niveau soms echt heel laag. Gelukkig zijn er ook een aantal kinderen die heel goed presteren en dat is echt leuk om te zien!
Dan mijn eigen testen, ik heb dus de testen van februari vergeleken met die van eind mei. Op alle gebieden (Engels en rekenen) zijn alle groepen, de ochtend en middaggroep, veel vooruit gegaan. Dit is erg leuk om te zien en het geeft een goed gevoel na al het werk. Nu is het vooral hopen dat mama Peter en mama Fabiola, die na de vakantie weer aan het werk gaat, het werk voortzetten. Zodat alle kinderen met een goede basis beginnen aan de rest van hun schoolcarrière!
Afgelopen vrijdag was de laatste schooldag voor mij, hoewel ik in juli nog even terug ga en pas echt afscheid neem. We hebben deze dag vooral leuke dingen en spelletjes gedaan. Alle kinderen waren er 's ochtends van 8 tot ongeveer 12 uur. In totaal waren er ongeveer 40/50 kinderen. Eerst hebben we wat overgegooid met een strandbal, waarbij ik verschillende opdrachten had bedacht. Daarna hebben we schatzoeker gespeeld. Ik had kaartjes op de grond gelegd die verschillende kleuren en verschillende vormen (driehoek, vierkant en cirkel) hadden. In totaal waren er ongeveer 20 kaartjes, waaronder 2 schatkaartjes verstopt zaten. Als een kind een kaartje wilde optillen, moest het eerst de kleur en de vorm zeggen (in het Swahili). En daarna mocht het kind het kaartje optillen en kon het zien of het schatkaartje er daadwerkelijk onder lag. De kinderen vonden het erg leuk om te doen en begonnen te klappen als er een schatkaart werd gevonden. Toen we daarmee klaar waren, hebben de kinderen inktvisjes gemaakt (zie foto's). Eerst moesten ze het al uitgeknipte papier rond een wc-rol plakken, daarna de oogjes op plakken en de inktvis versieren. Op het laatst kregen alle kinderen nog een kleine sticker. Dus lekker plakken en versieren, ze vonden het geweldig. Vooral ook dat ze het mee naar huis mochten nemen. Dit zijn ze totaal niet gewend. Ze waren er erg trots op en er tijdens de rest van de dag niet aankomen was wel erg lastig. Als laatste hebben we nog wat gezongen en heb ik nog wat voorgelezen.
Rond 12 uur werd de hele school bijeen geroepen en kregen 3 kinderen uit alle klassen die het beste gepresteerd hadden een klein cadeautje. Dit bestond uit een 3 schriftjes voor de beste, 2 voor de nummer twee en 1 voor de nummer drie. En natuurlijk werd er voor die kinderen geklapt en werden ze gefeliciteerd door alle leerkrachten. Daarna heb ik kort afscheid genomen van de kinderen van de pre-primary school en zat het er echt helemaal op! Het is wel gek dat het echt klaar is, maar aan de andere kant is het ook goed geweest zo.
De komende weken zal ik mijn plan afmaken en evalueren. Daarnaast zal ik voor mama Peter mapjes maken. Hierin komt per thema; verschillende lesmaterialen en verschillende lesideeën per vak. Zodat zij hopelijk de komende jaren een beetje het thematisch lesgeven doorzet.
Dan de andere dingen die ik beleefd heb de afgelopen weken. Als eerste moest ik een aantal weken geleden mijn visum verlengen/veranderen. De afgelopen maanden had ik een CTA, soort werkvisum. Alleen was deze bijna verlopen. Dus nu wilde ik een toeristenvisum, omdat ik toch alleen ga reizen de komende tijd. Hiervoor moest ik naar de grens van Tanzania en Kenia. Marise was met me mee en het was een hele rit. Toen we daar eenmaal aankwamen, moest ik naar verschillende kantoortjes om het te regelen. Het heeft wat moeite en tijd gekost, maar mede dankzij de hulp van Marise is het uiteindelijk gelukt. Daarna zijn we weer terug gereden naar Arusha en vanuit daar doorgereden naar KIA airport (Kilimanjaro airport). Hier kwam Arjan aan en daarna zijn we naar KIA lodge gegaan, waar we hebben geslapen. Eerst hebben we nog heel gezellig zitten praten met de mensen die de lodge runnen. Helaas kwam ik de dag erna erachter dat er zandvlooien zaten en dat mijn onderbenen helemaal onder de beten zaten. Ze waren echt compleet rood, wat opgezwollen en overal bulten. Gelukkig hield de jeuk na een aantal dagen op, hoewel je nog steeds de beten kunt zien. Opgelucht dat het allemaal gelukt was, keerden we weer terug naar de lodge.
Afgelopen weekend ben ik met 12 kinderen van het kinderhuis, Valerio en Ramos naar het Tarangire national park geweest. De kinderen zaten in twee safari auto's met drivers en Ramos, Valerio en ik zaten in een eigen auto. Ramos is voordat hij hier kwam werken 15 jaar driver geweest, dus hij wist ook ontzettend veel te vertellen. Alles was verder geregeld door Wildland safari's, dus het was helemaal goed :). 's Ochtends rond 9 uur zijn we vertrokken vanaf hier en naar het park gereden. We waren nog maar net in het park of we zagen al twee leeuwen liggen, lekker op een heuveltje. Goed begin van de safari dus! Verder hebben we die dag bij een picknick place lekker geluncht met z'n allen en nog impala's, heel veel olifanten, bavianen, giraffes en andere dieren en vogels gezien. Op weg naar het kampeerterrein, bleven we opeens stil staan bij een boom. En hoewel het recht voor mijn neus was zag ik het eerst niet, maar er lag een luipaard in de boom! Die wilde ik nog zo graag zien, dus ik had ontzettend veel geluk. Die avond hebben we lekker gegeten, er waren koks mee dus wij hoefden weinig te doen. Van te voren waren er al schalen met popcorn en nootjes, een aantal kinderen hadden daar al zoveel van gegeten dat ze geen avondeten meer hoefden ;). Na in een eigen tentje geslapen hebben (ben nog steeds niet heel erg dol op kamperen), gingen we de volgende morgen weer op pad. Na 400 meter was het alweer raak. 2 leeuwen, een mannetje en een vrouwtje, liepen vlak langs de weg :). Een tijdje later waren wij wat achterop geraakt van de groep. Opeens zagen we een kop boven het gras uitsteken, het bleek een cheeta te zijn! Na een minuutje dook hij onder en konden we hem niet meer vinden. Verder die dag weer veel andere dieren gezien. Na de lunch zijn we weer terug gegaan naar Rhotia Valley. Was echt een hele leuke safari en ontzettend veel dieren gezien!
Dit is zeker een goede opmars voor de safari die Nynke en ik gaan maken eind juni. Dat is nu allemaal geregeld en komt al erg dichtbij. We hebben er beide erg veel zin in :)!
Dat was het weer voor nu, na mijn reis met Nynke komt er nog 1 verhaal en dan zit het er echt helemaal op.
Tot dan!